Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
2 łyżki wody
70g drobnego cukru
Masa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
Do dekoracji: maliny, bezy w czekoladzie, starta czekolada i mięta
Sposób wykonania:
Mąkę, jajko, masło cukier oraz wodę w odpowiednich proporcjach zagnieść na jednolitą masę(ciasto). Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec tarte z grochem na wierzchu tak aby ciasto nie wstało przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć groch i nakłuć ciasto aby uniknąć zbierania się tam powietrza oraz dalej piec przez 15 minut. Następnie serek mascarpone połączyć z ubitą śmietanką i ostudzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Ostudzony spód tarty wypełnić masą czekoladową. Podawać z bezami w czekoladzie z malinami oraz miętą.