Gołąbki z sosem pomidorowym
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa z odrobiną tłuszczu 200 g ryżu biały 1 cebula 1 kapusta pekińska kilka suszonych pomidorów w oleju 1-2 pomidory 2 łyżeczki kaparów masło klarowane do smażenia sól, pieprz
Przygotowanie: Liście kapusty namaczamy w gorącej wodzie na kilka minut. Wyjmujemy, osuszamy. Gotujemy ryż na półtwardo, w osolonym wrzątku. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Mięso mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy podduszoną na patelni cebulę. Mieszamy i dodajemy ryż. Masę z mięsa i ryżu zawijamy w liście kapusty pekińskiej, wkładamy do garnka wraz z odrobiną masła i wody - dusimy przez kilkanaście minut, lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Sporządzamy sos: suszone i zwykłe pomidory kroimy i blendujemy z dodatkiem kaparów oraz odrobiny oleju z suszonych pomidorów (w takiej ilości, aby masa po zblendowaniu miała kremową konsystencję).
Na talerz wykładamy gołąbki i podajemy z pomidorowym sosem.