Składniki:
pierś z kury kilka suszonych pomidorów w zalewie 50 g sera gorgonzola sól, pieprz mini marchewki masło czosnek tymianek świeży i suszony
Przygotowanie:Do piersi kury wbijamy nóż, wyjmujemy i palcem rozszerzamy kieszonkę, wkładamy z jednej strony pokrojone pomidory, a z drugiej ser gorgonzola. Smarujemy z wierzchu oliwą z pomidorów i obsypujemy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, obieramy 2 ząbki czosnku i smażymy w całości, wrzucamy szczyptę suszonego tymianku, po czym wkładamy pierś na patelnie i smażymy polewając masełkiem z patelni.
Do gotującej się wody wkładamy obrane mini marchewki, kroimy drugą część marchewek w kółka i podsmażamy je na masełku.
Zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 8-10 minut .
Ugotowane marchewki blendujemy z łyżeczką śmietany 36% , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Układamy na talerzu pierś pokrojoną w plastry, obok purée z marchewki i kółeczka marchewek. Ozdabiamy gałązką świeżego tymianku.