Julia Cymbaluk: Marchewkowe pole na którym biega kurka

Julia Cymbulak _WA_1858.jpg
Julia Cymbulak _WA_1858.jpg

Składniki:

pierś z kury kilka suszonych pomidorów w zalewie 50 g sera gorgonzola sól, pieprz mini marchewki masło czosnek tymianek świeży i suszony

Przygotowanie:Do piersi kury wbijamy nóż, wyjmujemy i palcem rozszerzamy kieszonkę, wkładamy z jednej strony pokrojone pomidory, a z drugiej ser gorgonzola. Smarujemy z wierzchu oliwą z pomidorów i obsypujemy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło, obieramy 2 ząbki czosnku i smażymy w całości, wrzucamy szczyptę suszonego tymianku, po czym wkładamy pierś na patelnie i smażymy polewając masełkiem z patelni.

Do gotującej się wody wkładamy obrane mini marchewki, kroimy drugą część marchewek w kółka i podsmażamy je na masełku.

Zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 8-10 minut .

Ugotowane marchewki blendujemy z łyżeczką śmietany 36% , dodajemy sól i pieprz do smaku.

Układamy na talerzu pierś pokrojoną w plastry, obok purée z marchewki i kółeczka marchewek. Ozdabiamy gałązką świeżego tymianku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości