Joasia Krajniak: Kuchnie świata

Joanna Krajniak 20122017 MCHJ .JPG
Joanna Krajniak 20122017 MCHJ .JPG

Sajgonki

mięso wieprzowe grzyby mun makaron ryżowy cebula sól, pieprz czosnek, imbir marchew kiełki fasoli mung Grzyby mun i makaron ryżowy namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i posiekaną cebulką. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy imbir i pokrojone grzyby mun oraz makaron. Całość mieszamy, dodajemy startą na tarce marchew oraz kiełki fasoli. Mieszamy. Zawijamy porcję farszu w papier ryżowy i sajgonki smażymy na głębokim oleju. Podajemy z sosem sojowym.

Krewetki

Świeże krewetki BT 16/20, w całości Przyprawy: 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka wody olej do głębokiego smażenia

Krewetki obierz z pancerzy, oderwij odwłok od głowotułowia, ostrym nożem natnij odwłok od góry i wyjmij jelito. Do miski wsyp mąkę, przyprawy i wlej wodę, dokładnie wymieszaj. Krewetki zanurzaj w panierce i smaż na gorącym tłuszczu.

Szaszłyki z kurczaka

Filet z kurczaka 200 ml mleka kokosowego olej sezamowy sól, pieprz 1 gałązka trawy cytrynowej 1 łyżeczka curry sok i skórka z limonki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy olej sezamowy, imbir, kumin, sok i startą skórkę z limonki od smaku, sól, pieprz, zmiażdżoną trawę cytrynową i curry. Mięso marynujemy około 30 minut. Następnie nabijamy kurczaka na patyczki i układamy na gorącej patelni. Smażymy do zrumienienia.

Tortilla

1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka wody mielona wołowina 1 cebula sól, pieprz 2 posiekane dojrzałe pomidory olej do smażenia Mąkę mieszamy z wodą na jednolite ciasto. Mięso podsmażamy na oleju z posiekaną cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pomidory i dusimy, aż nadmiar płynu odparuje. Ciasto rozwałkowujemy cienko i smażymy na gorącej, suchej patelni, z obu stron. Farsz układamy na tortilli i przykrywamy drugim plackiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości