Składniki:
Biszkopt:
125g cukru kryształ
80g mąki tortowej
40g kakao
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzej piekarnik na 180 st. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem mikserem ręcznym na wolnych obrotach, , aż zamienią się w kremową masę. Białka bij na sztywną pianę. Pamiętaj o dodaniu szczypty soli. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia połącz ze sobą.
Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami w trzech częściach przesianą mąkę .
Mieszaj delikatnie łyżką. (nie mikserem), tak by napowietrzyć masę.
Masę przelej do blaszki.
Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdź czy biszkopt jest gotowy wbijając patyczek w sam środek ciasta. Biszkopt ostudź. Wykrój taki kawałek jaki chcesz , biszkopt przetnij na połowę aby otrzymać dwa blaty.
Karmelizowane gruszki:
3-4 średnie gruszki
½ łyżki masła
150g cukru
30 ml amaretto
Krem:
100 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
1 łyżka płaska cukru pudru
Dekoracja:
Świeże owoce (maliny, truskawki)
Przygotowanie:
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem używając blendera ręcznego.
Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć sokiem z brzoskwini w puszce.
Na patelni rozpuść cukier. Gdy się rozpuści dodaj pokrojone w plastry gruszki, gwiazdkę anyżu (opcjonalnie) i amaretto i delikatnie mieszaj. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło. Karmelizuj owoce na średnim ogniu, aż bedą miękkie.
Na ostudzonym i podzielonym na dwie części biszkopcie rozsmaruj krem, ułóż gruszki, bardzo blisko siebie.
Nałóż drugą cześć biszkoptu, krem i gruszki. Udekoruj owocami np. malinami.