Jakub Skuciński: Łosoś z salsą mango, chili i karmelizowanymi marchewkami

_WA_8893.CR2Kuba Skuciński.jpg
_WA_8893.CR2Kuba Skuciński.jpg

Składniki:

200 g filetu z łososia marchewki baby 1 łyżka masła 1 łyżka cukru lub mioduMarynata:

2-3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Salsa:

1 mango RTE (miękkie) 1 średnia cebulka szalotka 1 papryczka chili bez pestek 1 łyżka soku cytryny

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować marynatę i nasmarować nią łososia. Odstawić do zamarynowania na 15 minut, po czym ugotować na parze przez około ok.12-16 min

W tym czasie z mango, szalotki, chili i soku z cytryny zrobić salsę i zmiksować blenderem.

Marchewki podgotować w garnku z małą ilością wody tak żeby pokryła marchewki. Odcedzamy, i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i cukrem. Karmelizujemy.

Łososia wykładamy na talerz i w połowie polewamy salsą. Podajemy z marchewkami, dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości