Składniki:
200 g filetu z łososia marchewki baby 1 łyżka masła 1 łyżka cukru lub mioduMarynata:
2-3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Salsa:
1 mango RTE (miękkie) 1 średnia cebulka szalotka 1 papryczka chili bez pestek 1 łyżka soku cytryny
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę i nasmarować nią łososia. Odstawić do zamarynowania na 15 minut, po czym ugotować na parze przez około ok.12-16 min
W tym czasie z mango, szalotki, chili i soku z cytryny zrobić salsę i zmiksować blenderem.
Marchewki podgotować w garnku z małą ilością wody tak żeby pokryła marchewki. Odcedzamy, i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i cukrem. Karmelizujemy.
Łososia wykładamy na talerz i w połowie polewamy salsą. Podajemy z marchewkami, dekorujemy świeżymi ziołami.