Składniki na ciasto do pizzy:
250 g mąki pszennej typ 00 (ważne!) + mąka do podsypywania 125ml wody ciepłej, ale nie wrzącej! 4 g drożdży suchych/instant 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Składniki na sos pomidorowy:
1 opak. przecieru pomidorowego bazylia, oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Dodatkowo:
szynka prosciutto cotto/parmeńska pomidorki koktajlowe pieczarki ser parmesan w ,,trójkącie” ser mozzarella w kulce 4-5 listków bazylii
Przygotowanie:
Do miski/robota z końcówką wyrabiania ciasto: wsypujemy mąkę i sól, dokładnie mieszamy. Robimy rozczyn drożdżowy poprzez wlanie do szklanki: wody, drożdży, łyżeczki cukru i oliwy z oliwek extra vergine. Całość mieszamy, aby nie było dużych grudek (małe są i zawsze będą). Wlewamy rozczyn do ciasta. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Odkładamy pod szczelne przykrycie na ok. 30-40 min – dysponowałem tylko takim czasem - ty odłóż najlepiej na 8-9 h do lodówki.
Kiedy ciasto odpocznie, dzielimy je na dwie kule. Następnie przechodzimy do robienia placka – cienko go rozprowadzamy po blacie rękoma – nie wałkiem! Wypchną się pęcherzyki powietrza i ciasto nie urośnie w piecu! To tak, jak byś zrobił bez drożdży. Na placek równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy zrobiony w następujący sposób – do szklanki dodajemy przecier i przyprawy (ew. wodę) – patrz składniki wyżej. Potem rozkładamy składniki w średniej odległości. Całość pieczemy w 300 stopniach Celsjusza na oko - zazwyczaj ok. 7 minut. Po upieczeniu dajemy na placka pizzy 4-5 listków bazylii.