Tortilla
1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka wody Składniki mieszamy, formujemy tortillę i smażymy z obu stron.
2 kolby świeżej kukurydzy ugotowanej, lub 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów pelati 1 pęczek świeżej kolendry 1 cebula 1 czosnek papryczka jalapeno sól, pieprz oliwa z oliwek wołowina mielona 4 łyżki kwaśnej śmietany kawałek sera cheddar cytryna lub limonka do smaku do dekoracji: sałata rzymska, cykoria Rozgrzewamy patelnię , dodajemy mało oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i siekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i kukurydzę, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy posiekaną papryczkę jalapeno. Całość dusimy na patelni przez 10 minut.
Placek z mąki kukurydzianej smażymy na patelni przez chwilę. Zdejmujemy, studzimy, smarujemy cienko kwaśną śmietaną i posypujemy tartym serem, nakładamy farsz, zawijamy.
Na talerzu układamy liście rzymskiej sałaty i cykorii, układamy przeciętą na pół tortillę, dekorujemy grillowanymi plastrami cytryny lub limonki, nakładamy dużą łyżkę kwaśnej śmietany.
Sajgonki
Kilka arkuszy papieru ryżowego garść makaronu ryżowego mielone mięso wołowo-wieprzowe kilka grzybów mun papryczka chili 1 cebula czosnek imbir do smaku sos sojowy do smaku 1 marchewka sól pieprz olej do smażenia Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Tak samo postępujemy z grzybami mun. Mięso wieprzowe przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem oraz odrobiną imbiru. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki grzyby, pocięty na 2-3 centymetrowe kawałki makaron ryżowy, pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym.
Papier ryżowy namaczamy mokrą ściereczką, nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy papier ryżowy tak jak na gołąbki. Kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy 3 minuty.
Szaszłyk z kurczaka
Filet z kurczaka 200 ml mleka kokosowego olej sezamowy sól, pieprz 1 gałązka trawy cytrynowej sok i skórka z limonki kawałek startego imbiru sproszkowane chilli Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy olej sezamowy, imbir, sok i startą skórkę z limonki od smaku, sól, pieprz, zmiażdżoną trawę cytrynową. Mięso marynujemy około 30 minut. Następnie nabijamy kurczaka na patyczki i układamy na gorącej patelni. Smażymy do zrumienienia.