Czekoladowa rozetka
Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 żółtka jaj 3 białka jaj 1 łyżka cukru trzcinowego ½ litra mleka 6 łyżek cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka rozpuszczonej gorzkiej czekolady 50 g płatków migdałów
Przygotowanie: Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i gotujemy w wodzie z jedną łyżką cukru trzcinowego. Ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Mleko zagotowujemy, przy pomocy łyżki stołowej wkładamy pianę z białek i gotujemy w mleku pojedyncze pianki, z obu stron. Przekładamy na suchy talerz. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru i łyżeczką cukru waniliowego. Powoli wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Wlewamy również roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Na ogrzany talerz wlewamy czekoladowy sos, układamy gruszki i piankę z białek. Posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy listkiem mięty.