Jakub Mędrala: Assiette z jabłka z kruszonką czekoladową

_WA_9091.dng Kuba Mędrala.jpg
_WA_9091.dng Kuba Mędrala.jpg

Kruszonka:

9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki migdałowej około 12 łyżek rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli dość dużo kakao (aby ciasto było bardzo ciemne).

Ciasto wykonujemy ręcznie lub w robocie kuchennym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto o grubości około 1 cm. „rozbijamy” aby nie było jednolite i łatwiej się potem kruszyło. Po upieczeniu (około 15-20 min.) wyciągamy i dobrze schładzamy.

Mus jabłkowy:

3 jabłka champion myjemy. Wykrawamy ze środka plastry zawierające w sobie ogonek z owocu (całość o grubości około 1 cm.). Pozostałe części jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z rozpuszczonym karmelem (około 3 łyżki cukru). Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem aż owoce nie staną się jednolita masą. Gotowy mus wykładamy na duży talerz i wkładamy do lodówki aby dokładnie się schłodził. Następnie wyciągamy i dzielimy na 2 części. Część 1: Do miski wlewamy 200 g słodkiej śmietanki 30%, 100 g musu z jabłek, 1,5 – 2 łyżek puree z marakui, - blendujemy na jednolitą masę, dodajemy ¼ łyżeczki xantany, miksujemy nie więcej niż 30 sekund. Wlewamy do syfonu, zakładamy nabój i odstawiamy.

Część 2: pozostały mus przyprawiamy cynamonem i sokiem z cytryny, wkładamy do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z „dziubkiem”.

3 plastry jabłek wycięte na początku smażymy na karmelu (3 łyżki cukru), dodajemy kilka łyżek białego, wytrawnego wina, smażymy dalej z dodatkiem laski cynamonu i całego anyżu. Zrumienione jabłka (3-5 minut)zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści. Jabłka wykładamy na talerz a sos jeszcze zagęszczamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Prezentacja: na dużym talerzu rozsypujemy kruszonkę w jednej linii, na kruszonkę układamy plastry jabłek. Dekorujemy po bokach musem jabłkowym z syfonu i coolis z rękawa cukierniczego. Dla dekoracji można dodać kilka listków mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości