Jacek Nowiński: Kuchnie świata

Jacek Nowiński 20122017 MCHJ  (1).JPG
Jacek Nowiński 20122017 MCHJ (1).JPG

Krewetki

Świeże krewetki BT 16/20, w całości 1 łyżeczka kuminu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka curry 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka wody olej do głębokiego smażenia

Krewetki obierz z pancerzy, oderwij odwłok od głowotułowia, ostrym nożem natnij odwłok od góry i wyjmij jelito. Do miski wsyp mąkę, przyprawy i wlej wodę w takiej ilości, aby uzyskać gęste ciasto. Krewetki wrzucamy do ciasta, a po 15 minutach wrzucamy na gorący tłuszcz na 30 sekund.

Sajgonki

Kilka arkuszy papieru ryżowego garść makaronu ryżowego mielone mięso wołowo-wieprzowe kilka grzybów mun papryczka chili 1 cebula czosnek imbir do smaku sos sojowy do smaku 1 marchewka sól pieprz olej do smażenia Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Tak samo postępujemy z grzybami mun. Mięso wieprzowe przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem oraz odrobiną imbiru. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki grzyby, pocięty na małe kawałki makaron ryżowy, pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym.

Papier ryżowy namaczamy mokrą ściereczką, nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy papier ryżowy tak jak na gołąbki. Kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy 3 minuty.

Burito

1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka wody Składniki mieszamy, formujemy tortillę i smażymy z obu stron. 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kolendry 1 duży pomidor czarna fasola w puszce kawałek cheddara olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, odsączoną fasolę, całość przesmażamy. Mieszamy z posiekaną kolendrą i wkładamy do tortilli. Posypujemy startym serem, zapiekamy w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości