Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
170 g masła najlepiej w temperaturze pokojowej
½ szklanki śmietanki 18%
½ łyżeczki kurkumy
szczypta soli
łyżeczka cukru
Do posmarowania ciasta:
1 jajko
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Na jadalną ziemię:
100 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
Pasta do marchewek:
4 jajka
1 awokado
Pół cytryny
Szczyptę soli
Szczyptę pieprzu
Szczypiorek
Dekoracja:
Koperek itp.
Parmezan
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni. Zagniatamy mąkę, masło i śmietanę wraz z kurkumą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 5 min.
W tym czasie z folii aluminiowej formujemy stożki.
Pasta:
Gotujemy jajka na twardo. Przekrajamy awokado na pół, skrapiamy cytryną. Kroimy szczypiorek. Dorzucamy go do naszej pasty.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm.
Na stożkach z folii aluminiowej nawijamy paki z ciasta, aby miały kształt marchewki. W miseczce rozbijamy jajko i dodajemy przecier pomidorowy, wszystko mieszamy, aż będzie jednolite. Powstałą mieszaniną smarujemy nasze marchewki.
Wkładamy marchewki do piekarnika i pieczemy przez ok 15 min.
Ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jajka dodajemy do naszej pasty i wszystko dokładnie ugniatamy. Odstawiamy na bok i zabieramy się za robienie jadalnej ziemi.
Przez praskę do czosnku przeciskamy oliwki oraz czosnek, dodajemy do tego bułkę tartą i podsmażamy na suchej patelni. Wyciągamy marchewki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy marchewki ostygną ściągamy je delikatnie z folii aluminiowej i nakładamy do nich farsz.
Na talerz układamy naszą ziemię dość niedbale, ścieramy ser. Marchewki układamy na talerzu z ziemią i ozdabiamy marchewki koperkiem by wyglądały jak naturalne.
Smacznego.