Iga Kawczak: Kaczka w sosie jeżynowym z lekko pikantnymi ziemniakami

_WA_9260.CR2Iga Kawczak.jpg
_WA_9260.CR2Iga Kawczak.jpg

Składniki:

1 pierś z kaczki ze skórą sól, pieprz

Sos jeżynowy:

40 g drobnego cukru 120 g jeżyn sok z 1 pomarańczy 1 jabłko

Ziemniaki:

2 średnie ziemniaki ½ łyżeczki kurkumy szczypta mielonego chili 3 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:

Umyć i podgotować ziemniaki przez około 15 min.

Skarmelizuj cukier, dodaj jeżyny (zostaw 3 jeżyny do dekoracji). Gotuj 5 min. często mieszając, następnie dodaj sok z pomarańczy. Dodaj pokrojone i obrane jabłko i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 8 min.

Pierś z kaczki natrzyj solą i pieprzem, następnie natnij skórę w ładną kratkę i ułóż na suchą rozgrzaną patelnię. Smaż przez 10 min od strony skóry, następnie 2-3 min. na drugiej stronie.

Przełóż pierś do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 3-5 min. w zależności od grubości kaczki.

Przygotuj marynatę do ziemniaków : do miski wsyp chili, kurkumę tymianek i wlej olej. Wszystko wymieszaj i wrzuć do tego pokrojone ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 13-15 min.

Zblenduj sos.

Wyłóż na duży biały talerz, kaczkę pokrój w dosyć cienkie plastry. Udekoruj jeżynami i kwiatkami jadalnymi. Podaj z ziemniaczkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości