Hanna Fijałkowska: Tartaletka z owocami

Hanna Fijałkowska: Tartaletka z owocami
Hanna Fijałkowska: Tartaletka z owocami

Tartaletka z owocami

Składniki: 300 g mąki pszennej typ 450 200 g masła 2 żółtka 2 jajka 250 g mascarpone 250 ml mleka zagęszczonego 100+100 g cukru 250 ml śmietany 30% cukier puder do smaku owoce np. maliny, jeżyny, borówki, truskawki, kwiaty jadalne stopione masło do smarowania foremek

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 170-180 stopni. Foremki na tartaletki lekko smarujemy masłem, najlepiej przy użyciu pędzelka i chłodzimy w lodówce. Z mąki, masła, 100 g cukru i 2 żółtek wyrabiamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem foremki na tartaletki, lekko, ale dokładnie dociskając. Od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. W tym czasie całe jajka, mascarpone, mleko zagęszczone i 100 g cukru miksujemy. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i napełniamy kremem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru. Upieczone i ostudzone tartaletki dekorujemy bitą śmietaną, owocami i kwiatami jadalnymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości