Składniki:
Kalmary Ośmiornica Seler Marchew sól, pieprz ½ pora 1 Cebula Limonka Śmietana 30% Bułka tarta 1 Jajko Bazylia świeża Oliwa
Przygotowanie:
Zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy pokrojone warzywa wraz z dwiema mackami ośmiornicy. Gotujemy do miękkości.
Oczyszczamy kalmary, kroimy w cienkie paski i panierujemy w bułce i jajku.
Obieramy seler, kroimy i wrzucamy do wody, gotujemy, aż będzie miękki.
Do garnka wlewamy śmietanę i wrzucamy pokrojonego pora i cebulę. Kalmary wrzucamy na patelnię z olejem, dodajemy oddzielone z jajka żółtko, i nadziewamy nim kalmary.
Blendujemy seler ze śmietaną i oliwą. Ośmiornicę wrzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut. Po podsmażeniu kroimy je na mniejsze kawałki.
Dodajemy bazylię do dekoracji.
podziel się: