Papardele z mulami
Składniki na makaron: 200g mąki pszennej typ 450 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek sól trochę ciepłej wody
Składniki na sos: 10 muli 1 cebula 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina pęczek kolendry sól, pieprz oliwa
Przygotowanie:
Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w papardelle –przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Mule dokładnie oczyszczamy (szorujemy skorupki) pod bieżącą, zimną wodą. Otwarte muszle wyrzucamy. W niskim, szerokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę. Warzywa lekko szklimy. Następnie wkładamy mule i zalewamy winem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą. Te zamknięte – wyrzucamy. Kolendrę siekamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i wkładamy do muli. Całość dokładnie mieszamy z posiekaną kolendrą. Następnie wykładamy na talerz i dekorujemy.