Składniki:
1/2 selera
2 pietruszki
1 marchewka
1 ziemniak
2 litry wody
3 macki ośmiornicy
2 jajka
garść orzechów włoskich
natka pietruszki
2 kalmary
olej
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Nastawiamy wodę na wywar warzywny, potem oczyszczamy kalmary, myjemy ośmiornicę. Obieramy i kroimy warzywa, kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy warzywa i ośmiornicę. Ośmiornicę gotujemy do miękkości. (40-60 minut). Potem szklankę oleju wlewamy do garnka, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w krążki kalmary, wcześniej panierowane w mące, jajku i posiekanych orzechach. Smażymy, aż będą złociste. Po usmażeniu odsączamy kalmary na ręczniku papierowym.
Po ugotowaniu ośmiornicy, trochę wywaru i połowę warzyw dajemy do blendera i blendujemy na zupę krem.
Teraz smażymy ośmiornicę na oleju na patelni, smażymy ją ok 4 minut. Potem gotujemy jajko na twardo, obieramy je, kroimy je w plasterki i kroimy ośmiornice w małe kawałki. Kroimy kilka orzechów w kostkę. Nalewamy zupę - krem na talerz, nakładamy ośmiorniczkę, jajko, posypujemy orzechami, dodajemy listek pietruszki. Teraz bierzemy duży talerz, dajemy na niego głęboki talerz z zupą, a obok na talerzu układamy kalmary.