Ryba:
Filet z łososia
Składniki na mus:
3 winne jabłka
3 gruszki
1 duże mango
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki cynamonu
50 ml wody
Pozostałe składniki:
25 g rodzynek
świeży koperek
125 g białego ryżu
300 g zielonego groszku
20 marchewek mini
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
300 - 400 g masła klarowanego
1 cytryna
dwie szklanki wody
Przydatne dodatkowe urządzenia
blender
gałkownica
Wykonanie
- Pokrój filet łososia na porcje. Opłucz rybę w zimnej wodzie. Odsącz na ręcznikach papierowych. Ułóż delikatnie w misce i odstaw.
- Włącz piekarnik na 1000C.
- Wlej do garnka 2 szklanki wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż. Gotuj przez około 10 minut.
- W tym czasie odsącz groszek na sitku, jeżeli jest z puszki, wsyp do garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę. Podduś groszek 3 – 5 minut.
- Po ugotowaniu ryż wylej na sitko.
- Wymieszaj ryż i masą groszkową. Wstaw ryż z groszkiem pod nakryciem do piekarnika, aby nie wystygł.
- Posiekaj koperek.
- Obierz jabłka, gruszki i mango. Owoce pokrój, a potem zblenduj na jednolitą masę. Przypraw mus kardamonem, imbirem i cynamonem. Podgotuj mus przez 5 – 10 minut. Wyłącz palnik. Zostaw garnek z musem na ciepłym palniku, aby nie wystygł.
- Rozgrzej dwie patelnie i rozpuść na nich klarowane masło.
- Na pierwszej patelni glazuruj marchewki około 5 minut. Pod koniec dodaj miód i szczyptę soli. Glazurowane marchewki wyłóż na papierowy ręcznik.
- Skrop rybę cytryną oraz posól ją. Ułóż na drugiej patelni. Dorzuć również trochę rodzynek. Smaż rybę 2 – 3 minuty z każdej strony, do delikatnego zarumienienia się. Podsmażone rodzynki ściągnij z patelni po 2 minutach smażenia. Wyłóż je na papierowy ręcznik. Usmażoną rybę również wyłóż na papierowy ręcznik.
- Przygotuj talerz.
- Za pomocą gałkownicy nałóż 1 – 2 gałki ryżu na talerz. Nałóż na talerz dużą ilość owocowego musu. Na mus połóż jeden lub dwa kawałki ryby. Ułóż glazurowane marchewki i rodzynki. Całość delikatnie ozdób mielonym pieprzem i koperkiem.
podziel się: