Gabrysia Bieńkowska: Rolada jabłkowa

Gabrysia Bieńkowska: Rolada jabłkowa
Gabrysia Bieńkowska: Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

Składniki: 7 jajek 1 łyżka oleju szczypta soli 140 g mąki pszennej typ 450 100 g cukru cynamon bułka tarta 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 30% (1 kubeczek) 300 g świeżych owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny) 3 jabłka mała szczypta chili

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, następnie na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki lub plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, olej i bardzo delikatnie mieszamy. Wlewamy do blaszki, równomiernie pokrywając jabłka. Pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące ciasto zawijamy w roladę (jabłkami do środka) i owinięte w ściereczkę pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób rolada zachowa swój kształt i nie popęka. Mascarpone, śmietanę i owoce leśne miksujemy z odrobiną chili. Ostudzoną roladę kroimy w grube plastry i podajemy z sosem. Dekorujemy świeżymi owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości