Franciszek Lorenc: Tarta z owocami

_WA_9080.CR2Franek Lorenc.jpg
_WA_9080.CR2Franek Lorenc.jpg

Ciasto:

220 g maki pszennej

3 łyżki mąki krupczatki

120 g masła

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka śmietanki 18 %

szczypta soli

Krem:

250 g białej czekolady

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 36kremowki%

3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

Maliny , jagody i borówki amerykańskie

Cukier puder do opruszenia

Mięta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 C
  2. W misce wymieszaj cukier puder, masło, żółtka i szczyptę soli.
  3. Po zmieszaniu składników dodaj mąkę pszenną i mąkę krupczatkę.
  4. Ciasto odłóż do zamrażalki.
  5. Ciasto wyjmij z zamrażalki, rozwałkuj i na wałku wyłóż na formę.
  6. Wierzch nakłuj widelcem i piecz około 13-15 minut.
  7. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy w rondlu na małym ogniu delikatnie mieszając. Odstawiamy z ognia i czekamy aż nasza czekolada przestygnie. Dodajemy serek mascarpone.
  8. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając.
  9. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości