Ciasto:
220 g maki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
120 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietanki 18 %
szczypta soli
Krem:
250 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36kremowki%
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Maliny , jagody i borówki amerykańskie
Cukier puder do opruszenia
Mięta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 C
- W misce wymieszaj cukier puder, masło, żółtka i szczyptę soli.
- Po zmieszaniu składników dodaj mąkę pszenną i mąkę krupczatkę.
- Ciasto odłóż do zamrażalki.
- Ciasto wyjmij z zamrażalki, rozwałkuj i na wałku wyłóż na formę.
- Wierzch nakłuj widelcem i piecz około 13-15 minut.
- Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy w rondlu na małym ogniu delikatnie mieszając. Odstawiamy z ognia i czekamy aż nasza czekolada przestygnie. Dodajemy serek mascarpone.
- Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
podziel się: