Fondant trzy kolory z bezą
Składniki na fondant: 2 tabliczki czekolady 90 g masła 4 jajka 50 g cukru 1 łyżka mąki
Składniki na bezę: 2 białka z jajek 100 g cukru 1 laska wanilii
Składniki na sos malinowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka malin 1 szklanka wody
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 70-80 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i foremki (najlepiej aluminiowe), wysmarowane wewnątrz masłem. Sporządzamy bezę: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wydrążone ziarna wanilii. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy małe łezki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50- 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy bezy i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni.
Sporządzamy fondant: w rondelku roztapiamy masło i czekoladę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy łopatką (lub łyżką), aż składniki się połączą. Masę wlewamy do foremek i wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy wodę i cukier, aż cukier się rozpuści, wtedy dodajemy maliny. Kiedy powstanie syrop, przecieramy go przez drobne sito. Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8- 10 minut (brzeg deseru musi być wypieczony, środek zaś pozostawać płynny). Po wyjęciu z pieca odkładamy fondanty minutę, po czym wykładamy na talerzyki (odwracając foremkę "do góry nogami"). Dekorujemy małymi bezami, sosem, miętą, malinami i cukrem pudrem.