Składniki: 300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
100 g cukru pudru
2 łyżki maki
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
Mieszanka przypraw przyprażonych na patelni: laska cynamonu, 5 ziaren kardamonu, 8 goździków
100 g wiśni
100 ml likieru wg uznania
50 g białej czekolady
Garść posiekanych pistacji
100 g owoców leśnych
2 goździki
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Sok z 1 cytryny
Odrobina maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka miodu
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wiśnie zalej alkoholem. Rozpuść gorzka czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubij z cukrem pudrem. Powstałą masę wymieszaj z jajkami. Do gładkiej masy dodaj przesiana mąkę oraz szczyptę mieszanki przypraw. Wiśnie odcedź i oprósz mąką ziemniaczaną. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż wiśnie i zalej masą czekoladową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Owoce leśne wrzuć na patelnię z cukrem, miodem, cukrem waniliowym i przyprawami oraz sokiem z cytryny. Redukuj do momentu aż powstanie gęsty sos, ostudź i przetrzyj przez sito.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, wylej cienką warstwę na papier do pieczenia i oprósz posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki do stwardnienia.