Drużyna pomarańczowa: Ciastko śliwkowe z pianką sezamową

POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2754.jpg
POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2754.jpg

Ciasto:

200 g mąki pszennej

110 g zimnego masła

80 g cukru pudru

3 żółtka

1 yżka śmietany 18%

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

100 g sezamu

100 g płatków migdałowych

3 białka

1/2ł kg śliwek

1 Gruszka

200 ml likieru pomarańczowego

2 łyżki cukry trzcinowego

Cytryna

1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu

150 g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wylep ciastem na grubość pół centymetra i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut aż się lekko zarumieni. Ostudź.

Śliwki wydryluj, pokrój w ósemki. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do rondelka, zalej likierem, dodaj cukier trzcinowy, skórkę z połowy cytryny, łyżkę soku z cytryny, imbir, cynamon. Duś na małym do 5 minut , do momentu aż alkohol wyparuje. Dopraw ewentualnie cukrem, przyprawami lub sokiem z cytryny. Ostudź, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, prażonymi płatkami migdałów i połową sezamu. Białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier puder. Gdy beza będzie gotowa dodaj resztę sezamu.

Na podpieczony spód wyłóż owoce i piane sezamową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut aż pianka z góry się przyrumieni. Ostudź.

podziel się:

Pozostałe wiadomości