Ciasto:
200 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
80 g cukru pudru
3 żółtka
1 yżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 g sezamu
100 g płatków migdałowych
3 białka
1/2ł kg śliwek
1 Gruszka
200 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki cukry trzcinowego
Cytryna
1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu
150 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wylep ciastem na grubość pół centymetra i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut aż się lekko zarumieni. Ostudź.
Śliwki wydryluj, pokrój w ósemki. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do rondelka, zalej likierem, dodaj cukier trzcinowy, skórkę z połowy cytryny, łyżkę soku z cytryny, imbir, cynamon. Duś na małym do 5 minut , do momentu aż alkohol wyparuje. Dopraw ewentualnie cukrem, przyprawami lub sokiem z cytryny. Ostudź, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, prażonymi płatkami migdałów i połową sezamu. Białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier puder. Gdy beza będzie gotowa dodaj resztę sezamu.
Na podpieczony spód wyłóż owoce i piane sezamową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut aż pianka z góry się przyrumieni. Ostudź.