Składniki:
500 g świeżego tuńczyka 150 ml soku z cytrusów (pomarańcza, limonka, cytryna) 1 mała czerwona cebula 1 chili dojrzałe mango ½ zielonego jabłka pestki z połowy granata sól, pieprz pumpernikiel 2 ząbki czosnku masło do smażenia
Guacamole:
2 awocado świeża kolendra 2 ząbki czosnku chili papryczka 1 mała czerwona cebula
Tuńczyka pokrój w kostkę i zalej sokiem z cytrusów. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Pozostałe składniki: cebulę chili, mango, jabłko pokrój w kostkę i wymieszaj razem. Dodaj odcedzoną z soku rybę oraz granat. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem.
Guacamole: awocado rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojoną chili, czosnek, kolendrę i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Z pumpernikla wytnij kółka i podsmaż na maśle z czosnkiem, tylko troszkę rozgniecionym.