Drużyna pomarańczowa: Ceviche z tuńczyka

POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2508.jpg
POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2508.jpg

Składniki:

500 g świeżego tuńczyka 150 ml soku z cytrusów (pomarańcza, limonka, cytryna) 1 mała czerwona cebula 1 chili dojrzałe mango ½ zielonego jabłka pestki z połowy granata sól, pieprz pumpernikiel 2 ząbki czosnku masło do smażenia

Guacamole:

2 awocado świeża kolendra 2 ząbki czosnku chili papryczka 1 mała czerwona cebula

Tuńczyka pokrój w kostkę i zalej sokiem z cytrusów. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Pozostałe składniki: cebulę chili, mango, jabłko pokrój w kostkę i wymieszaj razem. Dodaj odcedzoną z soku rybę oraz granat. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem.

Guacamole: awocado rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojoną chili, czosnek, kolendrę i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.

Z pumpernikla wytnij kółka i podsmaż na maśle z czosnkiem, tylko troszkę rozgniecionym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości