Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
2 garści siekanej mięty
3 łyżki cukru pudru
Krem:
500 g mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 limonki
4 łyżki cukru pudru
4 garście mięty siekanej
Sezamki:
200 g cukru kryształu
100 g sezamu
Lodowy kisiel:
20 dag cukierków „ICE”
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lemon curd:
3 limonki
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Puder lodowy:
Cukierki „ICE”
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, miętę. Wlać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.: 180*C przez 15 minut. Po tym czasie wyją© z formy i zdjąć papier.
Krem: Ubić śmietankę na sztywno, dodać cukier, następnie lekko ubijając wmieszać macarpone, sok z limonki, miętę.
Sezamki: Uprażyć sezam na suchej, gorącej patelni. Z cukru zrobić karmel, dodać sezam, szybko wymieszać i wyłożyć warstwę na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż masa stężeje.
Kisiel: Cukierki rozpuścić w 100 ml wody. Po rozpuszczeniu dolać odpowiednio wody i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Lemon curd: Sok z limonki zagotować, zahartować żółtka i chwile gotować razem na ogniu ciągle mieszając do uzyskania sosu.
Puder: Cukierki wrzucić do misi blendera i zblendować.