Drużyna pomarańczowa: Biszkopt miętowy/krem limonkowy/sezamki/lodowy kisiel/lemon curd/puder lodowy

POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2763.jpg
POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2763.jpg

Składniki:

Biszkopt:

3 jaja

3 łyżki mąki pszennej

2 garści siekanej mięty

3 łyżki cukru pudru

Krem:

500 g mascarpone

150 ml śmietanki 30%

2 limonki

4 łyżki cukru pudru

4 garście mięty siekanej

Sezamki:

200 g cukru kryształu

100 g sezamu

Lodowy kisiel:

20 dag cukierków „ICE”

100 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lemon curd:

3 limonki

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

Puder lodowy:

Cukierki „ICE”

Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, miętę. Wlać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.: 180*C przez 15 minut. Po tym czasie wyją© z formy i zdjąć papier.

Krem: Ubić śmietankę na sztywno, dodać cukier, następnie lekko ubijając wmieszać macarpone, sok z limonki, miętę.

Sezamki: Uprażyć sezam na suchej, gorącej patelni. Z cukru zrobić karmel, dodać sezam, szybko wymieszać i wyłożyć warstwę na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż masa stężeje.

Kisiel: Cukierki rozpuścić w 100 ml wody. Po rozpuszczeniu dolać odpowiednio wody i zagęścić mąką ziemniaczaną.

Lemon curd: Sok z limonki zagotować, zahartować żółtka i chwile gotować razem na ogniu ciągle mieszając do uzyskania sosu.

Puder: Cukierki wrzucić do misi blendera i zblendować.

podziel się:

Pozostałe wiadomości