Składniki:
Na ciasto:
2 białka
30 g cukru
70 g migdałów
120 g cukru pudru
szczypta soli
Na kremy:
100g x 3 mascarpone
truskawki
maliny
biała czekolada
opcjonalnie cukier puder
Na konfiturę
truskawki
cukier
Dodatki:
Maliny, truskawki, jeżyny , kwiaty jadalne
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno dodaj cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Migdały zblenduj na mąkę dodaj cukier puder i wymieszaj. Do piany dodaj mieszankę i delikatnie mieszaj. Masę przełóż do worka cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciśnij niewielkie kółka. Ciasteczka susz przez 15 min w piekarniku 30-50 stopni Celsjusza. Następnie piecz przez 15-20 min w 150 stopniach. Truskawki pokrój w kostkę i mikserem mieszaj mascarpone razem z nimi, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj cukru pudru. Tak samo postępuj z malinami. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i wystudź. Dodaj ją do mascarpone i wymieszaj. Makaroniki wystudź i przełóż kremami. Kolejną porcję truskawek zasyp cukrem i gotuj, następnie zblenduj. Wszystko wyłóż na talerz i przystrój owocami, miętą i kwiatami.