Składniki: 500-600g mąki pszennej 200g masła 6 kwaskowych jabłek 1 jajko 2 szklanki cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 laska wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli spora garść malin spora garść orzechów pekan (mogą być włoskie) 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sos waniliowy:
400 ml śmietanki kremówki 1 laska wanilii 1 jajko 1 płaska łyżka mąki pszennej skórka otarta z jednej limonki odrobina soku z limonki
Przygotowanie:
Do małego rondelka wrzuć masło i powoli doprowadź do lekkiego przyrumienienia. Chodzi o uzyskanie lekko przypalonego i równocześnie super orzechowego aromatu. Do miski wbij jajko, dodaj 1szkl. cukru, 1 opak. cukru waniliowego, ziarenka z przekrojonej na pół wzdłuż laski wanilii, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Po chwili dolej przestudzone palone masło i szczyptę soli i wszystko zagnieć na dość kruszące się ciasto.
Następnie wyklej nim spód wyłożonej papierem do pieczenia foremki do ciasta i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20min aż apetycznie się zarumieni.
Jabłka zetrzyj na grubej tarce i połącz z cukrem i cynamonem. Po chwili odlej nadmiar soku i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Gotowe jabłka wyłóż na podpieczony spód, na wierzch usyp maliny i prażone orzechy pekan lub włoskie. Całość posyp dość sporą ilością kruszonki i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 45min.
W garnuszku powoli zagotuj śmietankę z cukrem waniliowym, 1/2szkl. cukru i ziarenkami z laski wanilii. Na samym końcu blendując całość wbij jajko, dodaj łyżkę mąki i dodaj otartą skórkę z limonki. Powoli podgrzewaj całość aż apetycznie zgęstnieje. Do nadania charakteru dodaj odrobinę soku z limonki.
Gotową szarlotkę podawaj ze świeżymi owocami sezonowymi, cukrem pudrem i ciepły sosem waniliowym.