Drużyna niebieska: Galette des rois z pistacjami, sos malinowy

NIEBIESCY_NATALIA _WA_2793.jpg
NIEBIESCY_NATALIA _WA_2793.jpg

Składniki: Ciasto francuskie rozwałkowane na 2 okrągłe identyczne koła migdłle w proszku (zblendowane) pistacje w proszku (zblendowane) 200 g masła 200 g cukru 2-3 jajka lub żółtka

Migdały, pistacje, masło, cukier i jaja połączyć na jednolitą masę. Masa ma mieć gęstą i zwartą konsystencję. Wyłożyć masę równomiernie na jednym kole ciasta francuskiego, zostawić 1,5cm przestrzeni na bokach. Przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć boki i zawinąć.

Górną część udekorować delikatnymi nacięciami końcówką ostrego noża. W samym środku zrobić małą dziurkę (kominek), aby para miała gdzie uciec.

Posmarować żółtkiem z wodą.

Piec w temp. 180/190 stopni przez 25/30 minut.

LEKKO PRZEKRĘCONA SZARLOTKA Z PALONYM MASŁEM, PEKANAMI i MALINAMI Z SOSEM WANIILIOWYM

Składniki: 500-600g mąki pszennej 200g masła 6 kwaskowych jabłek 1 jajko 2 szklanki cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 laska wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli spora garść malin spora garść orzechów pekan (mogą być włoskie) 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sos waniliowy:

400 ml śmietanki kremówki 1 laska wanilii 1 jajko 1 płaska łyżka mąki pszennej skórka otarta z jednej limonki odrobina soku z limonki

Przygotowanie:

Do małego rondelka wrzuć masło i powoli doprowadź do lekkiego przyrumienienia. Chodzi o uzyskanie lekko przypalonego i równocześnie super orzechowego aromatu. Do miski wbij jajko, dodaj 1szkl. cukru, 1 opak. cukru waniliowego, ziarenka z przekrojonej na pół wzdłuż laski wanilii, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Po chwili dolej przestudzone palone masło i szczyptę soli i wszystko zagnieć na dość kruszące się ciasto.

Następnie wyklej nim spód wyłożonej papierem do pieczenia foremki do ciasta i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20min aż apetycznie się zarumieni.

Jabłka zetrzyj na grubej tarce i połącz z cukrem i cynamonem. Po chwili odlej nadmiar soku i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Gotowe jabłka wyłóż na podpieczony spód, na wierzch usyp maliny i prażone orzechy pekan lub włoskie. Całość posyp dość sporą ilością kruszonki i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 45min.

W garnuszku powoli zagotuj śmietankę z cukrem waniliowym, 1/2szkl. cukru i ziarenkami z laski wanilii. Na samym końcu blendując całość wbij jajko, dodaj łyżkę mąki i dodaj otartą skórkę z limonki. Powoli podgrzewaj całość aż apetycznie zgęstnieje. Do nadania charakteru dodaj odrobinę soku z limonki.

Gotową szarlotkę podawaj ze świeżymi owocami sezonowymi, cukrem pudrem i ciepły sosem waniliowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości