Drużyna czerwonych: Krewetki w tempurze, guacamole; tortille z sałatką owocową

CZERWONI Ania.jpg
CZERWONI Ania.jpg

Krewetki:

kilka sztuk świeżych krewetek BT sól, pieprz mąka kukurydziana mąka pszenna woda

Krewetki obrać z pancerzyków i oczyścić z jelit. Wymieszać razem mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną. Dodać wodę i wymieszać do uzyskania konsystencji śmietany. Przyprawić. Krewetki obtoczyć w tempurze i smażyć 2 do 3 minut na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.

Tortille z sałatką

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Z gotowych tortilli wyciąć okręgi o średnicy 10 cm. Zagiąć je w łódeczkę i spiąć wykałaczką. Piec, w programie góra - dół, około 10 min.

Pokroić awokado, mango i truskawki w kostkę. Przygotować dressing z soku z 1 łyżki pomarańczy, 2 łyżek soku z cytryny i szczypty chilli. Dodać tak przygotowany dressing do pokrojonych owoców i wymieszać. Całość przełożyć do upieczonych tortilli.

Guacamole:

1 dojrzałe awokado sok z połowy limonki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 owocu granatu

Awokado przepołowić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i solą. Dodać wyciśnięty sok z limonki, posypać granatem i podać.

podziel się:

Pozostałe wiadomości