Kruszonka z cukrem trzcinowym
½ kostki masła
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki mieszamy razem oprócz cukru trzcinowego i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C. Aby kruszonka była bardziej chrupiąca jeszcze do ciepłej złocistej kruszonki dodajemy cukier trzcinowy i wszystko razem mieszamy.
Mus z jabłek
2 jabłka
Sok z ½ cytryny
Odrobinę cynamonu do smaku.
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach dodajemy sok z cytryny, ½ łyżeczki cynamonu i redukujemy w garnku aby powstał mus.
Hiszpańska beza
2 białka jajek
½ szklanki cukru
Białka podbijamy w kąpieli wodnej dodajemy połowę cukru i ubijamy w robocie na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy resztę cukru i ubijamy na sztywno.
Krem cytrynowy
4 jajka
Sok z 2 cytryn
1/ szklanki cukru
Masło
Sok mieszamy z cukrem dodajemy do jajek i wszystko razem gotujemy do momentu zgęstnienia.
Po wystudzeniu kremu dodajemy ½ kostki masła i ubijamy.