Drużyna czerwona: Ogród Ani

CZERWONI_KUBA _WA_2782.jpg
CZERWONI_KUBA _WA_2782.jpg

Kruszonka z cukrem trzcinowym

½ kostki masła

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

½ szklanki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki mieszamy razem oprócz cukru trzcinowego i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C. Aby kruszonka była bardziej chrupiąca jeszcze do ciepłej złocistej kruszonki dodajemy cukier trzcinowy i wszystko razem mieszamy.

Mus z jabłek

2 jabłka

Sok z ½ cytryny

Odrobinę cynamonu do smaku.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach dodajemy sok z cytryny, ½ łyżeczki cynamonu i redukujemy w garnku aby powstał mus.

Hiszpańska beza

2 białka jajek

½ szklanki cukru

Białka podbijamy w kąpieli wodnej dodajemy połowę cukru i ubijamy w robocie na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy resztę cukru i ubijamy na sztywno.

Krem cytrynowy

4 jajka

Sok z 2 cytryn

1/ szklanki cukru

Masło

Sok mieszamy z cukrem dodajemy do jajek i wszystko razem gotujemy do momentu zgęstnienia.

Po wystudzeniu kremu dodajemy ½ kostki masła i ubijamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości