OGNISTA GRUSZKA
Składniki: 1 gruszka calvados lub cointreau do flambirowania 100 g czekolady 70 % 50 ml śmietany 30% 2 laski wanilii 1 łyżka miodu masło 1 jajko 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia orzechy laskowe maliny
Wykonanie:
Jajko, mąkę, cukier, kakao, mleko, olej, proszek do pieczenia wymieszać na jednolita masę. Włożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok.15-20 min. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dolać śmietanę i wymieszać - schłodzić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Masło roztopić i dodać miód. Włożyć gruszkę, przesmażyć do lekkiego skarmelizowania, następnie przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż będzie miękka. Całość podlać alkoholem i podpalić. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i udekorować.
Tartaletki kardamonowe z kremem pâtissière i karmelizowana gruszka
Składniki: 1 gruszka 1 granat liście mięty i kwiaty do dekoracji miód do karmelizacji gruszki Krem pâtissière
5 żółtek 500 ml mleka 40 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru sok z połówki cytryny 1 laska wanilii
400 ml mleka podgrzewamy z przekrojoną na pół laską wanilii i łączymy z ubitymi żółtkami. Mąkę rozrabiamy w 100 ml mleka z cukrem, wlać do gorącego mleka, podgrzewać mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Sos malinowy
1 gruszka maliny cukier do smaku woda Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, owoce rozgotować a następnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić.
Ciasto
400 g mąki 200 g masła 2 żółtka szczypta kardamonu i szczypta soli 50 ml miodu
Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto umieszczamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim natłuszczone foremki na tartaletki. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Talerz ozdabiamy kakao. Na środek talerza wykładamy sos malinowy.
Kruche spody wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wkładamy krem, dekorujemy gruszkami oraz granatem, pudrem z orzechów laskowych oraz kwiatem i listkiem mięty.