Zapiekany kozi ser Gruby plaster koziego sera kładziemy na blaszce, na papierze do pieczenia razem z pokrojoną gruszką, polewamy odrobiną miodu. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do czasu, kiedy ser nabierze miękkości i lekko się zrumieni.
Jajko po benedyktyńsku z tostem i z sosem holenderskim W rondlu ubijamy 4 żółtka ze 100 g masła roztopionego ciepłego, wlewamy to masło małym strumieniem do żółtek i mieszamy energicznie, doprawiamy solą i pieprzem; tost i szynkę smażymy na suchej patelni; następnie gotujemy jajko w wodzie z octem najlepiej winnym ok 2 minut; na talerz kładziemy tościk, szynkę, jajko i polewamy sosem.
Pancakes Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę, dodajemy żółtka, szklankę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mąki (na oko); miksujemy na jednolitą masę. Przy pomocy łyżki lub małej chochelki kładziemy ciasto na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Pancakes smażymy z obu stron.
Omlet W misce mieszamy 2 jajka, 2 pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojone w kostkę pomidory oraz szynkę i cebulkę dymkę i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem; mieszaninę wylewamy na patelnię, smażymy na maśle, aż się zetnie, składamy w rulon, żeby było wilgotne w środku lekko; gotujemy 4 szparagi 7 minut, aż będą miękkie; wykładamy wszystko na talerz
Roladki naleśnikowe z łososiem i twarożkiem Ciasto: 2 jajka, 2 łyżeczki oleju, 100 g mąki, 200 ml mleka Składniki na ciasto mieszamy, smażymy na patelni naleśniki. Do naleśników wkładamy plastry łososia wędzonego i rozsmarowujemy twarożek śmietankowy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym koperkiem, zwijamy naleśniki w rulon. Kroimy w roladki.