Składniki: Comber jagnięcy ½ pora 1 cebula 1 marchew 2 łyżki mascarpone sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła klarowanego 1 korzeń pietruszki 1 marchew fioletowa 6 szt groszku cukrowego 3 jajka przepiórcze 125 ml oleju roślinnegoPrzygotowanie:
Comber marynujemy w soli i pieprzu z odrobiną oliwy, obsmażamy na patelni i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 C, na 10 min.
Warzywa drobno kroimy, podsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy świeże zioła i dusimy do miękkości.
Jajko przepiórczy rozbijamy do mocno rozgrzanego oleju (220C), smażymy przez chwilę, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i osuszamy na ręczniku papierowym.
Sos: wszystkie ścinki i resztki po czyszczeniu combra jagnięcego, z dodatkiem pokrojonych warzyw smażymy na patelni, na ciemno brązowy kolor, dodajemy wody i redukujemy do gęstego sosu, przelewamy przez sitko na patelnie i dodajemy mascarpone, doprawiamy do smaku.
Na talerzu składamy sos do jagnięciny, na niego układamy comberek, dodajemy ciepłą warzywną sałatkę, a na comber wykładamy chrupiące jajko przepiórcze.