Drużyna czerwona: Ciastko „brunet wieczorową porą” z kremem czekoladowym

CZERWONI_KUBA _WA_2778.jpg
CZERWONI_KUBA _WA_2778.jpg

Składniki: 6 jajek

1sklanka cukru

100 g kakao

Krem: 300 g czekolady gorzkiej

300 g śmietanki kremówki Podgrzać śmietanę, zalać czekoladę, dobrze wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wstawić do lodówki do wystygnięcia, po tym ubić mikserem do puszystości.

Polewa:200 g czekolady 50 g masła

Sos: 50 g malin

15 ml koniaku

Cukier do smaku

Wszystkie składniki gotować na małym ogniu i zredukować do konsystencji sosu.

Ubijamy jajka z cukrem do powiększenia objętości, przesiewamy kakao i mieszamy ręcznie. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną piekarniczym i pieczemy w temp. 180 C koło 10-15 min. Studzimy i dzielimy delikatny biszkopt na części. Przekładamy kremem. Polewamy czekoladową polewą.

Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, po tym czasie dzielimy na porcje.

Podajemy z sosem malinowym i dekorujemy borówkami i malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości