Łosoś Teriyaki
Składniki: 200 g filetu z łososia bez skóry 4 łyżki sosu sojowego 1 ½ łyżki syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego około 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka sezamu białego 100 g brązowego ryżu 1 mała cebula 100 g zielonej fasolki szparagowej 3 marchewki baby 50 g masła sól, pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 230 stopni. Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir, czosnek i pieprz wymieszaj i powstałą marynatą zalej łososia – pozostaw na 30 minut. Ryż ugotuj na sypko. Fasolkę szparagową i marchewkę ugotuj w osolonym wrzątku, w dwóch osobnych garnkach. Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ugotowaną fasolkę i ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmaż na maśle ugotowane marchewki. Ziarna sezamu delikatnie upraż na suchej patelni. Łososia zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 9 minut. Pozostały z marynowania płyn podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zredukuje się do konsystencji sosu. Na talerz wyłóż (przy pomocy metalowej obręczy) ryż z fasolką szparagową i cebulką, na nim ułóż łososia, polej sosem z marynaty, posyp prażonym sezamem. Z boku ułóż glazurowane w maśle marchewki.