Gwiezdna żaba / Żabie udka w sosie winno-pomidorowym
Składniki: 6 żabich udek 1 pomidor 100 ml śmietany 30% 200 ml białego wina 1 łyżka masła oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 świeża natka pietruszki mąka pszenna do panierowania sól, pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Pomidora sparz i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj. Żabie udka oczyść, przypraw solą i pieprzem i obtocz w mące ze wszystkich stron. Natkę pietruszki posiekaj. Jedną marchewkę pokrój na cienkie plastry. Plastry przypraw solą i pieprzem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Na maśle z oliwą podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek a następnie dodaj żabie udka. Dolej białe wino, zredukuj, dodaj śmietankę i ponownie zredukuj. Następnie dodaj pokrojonego pomidora i natkę pietruszki. Pozostałą marchewkę i pietruszkę strugaj obieraczką na paski. Podsmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż paski z marchewki i pietruszki, polej sosem, ułóż żabie udka i udekoruj świeżą natką pietruszki oraz chipsami z marchewki.