Białe łabędzie na malinowym stawie – Eklery z kremem na sosie malinowym
Składniki na ciasto ptysiowe: 125 ml wody 50 g masła szczypta soli szczypta cukru 100 g mąki pszennej typ 450 3 jajka
Składniki na sos: 200 g malin 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem: 200 g śmietany 36% 200 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej masło – czekamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier, sól i mąkę – intensywnie mieszamy aż ciasto zbije się w kulkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto przekładamy do miksera i rozcieramy, stopniowo dodając jajka. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ptysie oraz cienkie cyferki w kształcie „2”. Pieczemy 25 minut. Następnie ptysie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy je w poprzek na pół, a górną część jeszcze na pół tak, aby powstały „skrzydła” łabędzia. Maliny podgrzewamy w rondelku z cukrem aż będą płynna masą. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem wkładamy do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego napełniamy dolną część ptysia. W środek wkładamy 2-3 maliny. Nakrywamy „skrzydłami” oraz mocujemy szyję łabędzia z ptysi w kształcie cyfry 2. Podajemy z sosem malinowym.