Fondant czekoladowy z musem z owoców leśnych
Składniki na fondant: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 90 g masła kopiata łyżka mąki szczypta soli
Składniki na mus: 50 g malin 50 g jeżyn 50 g borówek 5 dużych truskawek 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Okrągłe foremki smarujemy masłem. Czekoladę topimy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sól i mieszamy. Ostudzoną czekoladę wlewamy do masy z jajek, cukru i maki. Mieszamy i wlewamy do posmarowanych masłem kokilek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego piekarnika na 8- 10 minut. Owoce blendujemy (zostawiając kilka do dekoracji) razem z cukrem. Następnie zagotowujemy i lekko odparowujemy. Studzimy i przecieramy przez sito. Ciepły fondant wykładamy na talerz, dekorujemy musem i świeżymi owocami.