Burger wegański - DRUŻYNA CZERWONA

13394026.jpg
13394026.jpg

Składniki do bułek:

650 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka sojowego Szczypta soli 170 ml wody letniej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka siemienia lnianego (zalać 3 łyżkami wody)Składniki na kotlety wegańskie:

5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 torebka kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka kukurydzy Sól i pieprz Składniki na gauacamole 1 awokado 1 łyżka octu Sól Pieprz

Składniki do środka burgera:

1/3 ogórka 2 pomidorki koktajlowe 2 listki sałaty 2 kawałki papryki

Przygotowanie:

Drożdże z cukrem utrzeć, dodać podgrzane mleko z odrobiną wody i odstawić do wyrośnięcia.

Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, dodać oliwę, sól, wode i wyrośnięte drożdże, wymieszać.

Po wymieszaniu formować kulki około 120 g, dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem sojowym i posypać sezamem lub pestkami dyni, odstawić do wyrośnięcia. Po około 6min włożyć do pieca nagrzanego do 185 C na 20 minut.

Do garnka z zagotowaną wodą i koncentratem dać kasze jaglaną i gotować aż zrobi się miękka.

Następnie zetrzeć na małych oczkach tarki batata i dodać kukurydzę, kaszę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Uformować z masy kotletowej ładne płaskie kulki. Smażyć na oliwie z oliwek. Awokado zblendować razem z octem winnym. Dodać sól i pieprz. Pokroić ogórka, pomidorki koktajlowe.

Składanie burgera: Na spód bułki smarujemy sosem guacamole, na to dajemy sałatę, ogórka, kotleta, pomidora, smarujemy górę guacamole, zamykamy bułkę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości