Bruno Pluciński: Stek z polędwicy wołowej z tradycyjnym argentyńskim sosem chimichurry

_WA_9232.CR2Bruno Pluciński.jpg
_WA_9232.CR2Bruno Pluciński.jpg

Stek z polędwicy wołowej z tradycyjnym argentyńskim sosem chimichurry i z pieczonymi batatami i posypką z pistacjami

Składniki:

polędwica wołowa 2 bataty ½ pęczka kolendry ¾ pęczka natki pietruszki czosnek 3 duże ząbki pół czerwonej cebuli 1 chili 1/3 szklanki oliwy z oliwek pieprz i sól wg uznania oregano pistacje

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni, obierz bataty i pokrój na łódeczki a następnie polej oliwą i przypraw oregano, pieprzem i solą. Posiekaj kolendrę , natkę pietruszki, czosnek, czerwoną cebulę. Usuń pestki z papryczki chili i papryczkę posiekaj, dodaj do wszystkiego oliwę z oliwek i mocno mieszaj drewnianą łyżką tak żeby wszystkie soki wypłynęły. Sos chimichurry wstaw do lodówki. Pokrój mięso na dwa grube steki o średnicy 3 cm, nakrój w połowie tak żeby stworzyła się kieszeń, podsmaż na oliwie z oliwek. Kiedy mięso będzie średnio wysmażone zdejmij je z patelni i wsadź do środka przygotowane chimichurry. Wyjmij bataty kiedy zmiękną. Następnie posiekaj pistacje i posyp danie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości