Bruno Pluciński: Kuchnie świata

Bruno Plucinski 20122017 MCHJ  (1).JPG
Bruno Plucinski 20122017 MCHJ (1).JPG

Sattaje

Pierś kurczaka 1 puszka mleka koksowego 1 trawa cytrynowa Kurkuma, Curry, Kumin Pieprz i sól do smaku kilka gałązek świeżej kolendry orzeszki ziemne masło orzechowe oliwa z oliwek 1 limonka

Sposób przygotowania: Do miski wlej mleko kokosowe dodaj trawę posiekaną cytrynową, 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki kuminu, skórkę z jednej limonki i sok z połowy limonki Oczyść kurczaka z błon i pokrój go na plastry o grubości centymetra. Rozpłaszcz je tępą stroną noża . Wsadź kurczaka do marynaty i odstaw kurczaka na pół godziny , po tym czasie nabij go na patyczki jak falbankę, usmaż go na patelni grillowej.

Sos do sattaja: Do blendera włóż pół garści orzeszków ziemnych, pół pęczka kolendry, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżki masła orzechowego, dodaj tyle wody żeby powstał Ci gęsty sos.

Samosa:

Mąka z cieciorki Mąka pszenna Mąka kukurydziana Woda 1 marchewka makaron ryżowy 300 g mielonej łopatki jagnięcej lub udźca curry

Sposób przygotowania: Namocz garść makaronu ryżowego pół godziny , do miski wsadź makaron ryżowy , garść mięsa jagnięcego, dodaj trochę wody, pieprz, sól do smaku, łyżeczkę curry , zetrzyj pół marchewki. ( ciasto) – do miski wsyp jedną szklankę mąki kukurydzianej , ¼ szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki z cieciorki, dodaj tyle wody żeby ciasto było takie że jak zrobisz kulki i rozpłaszczysz ta kulkę w rękach żeby ciasto ani nie pękało ani nie kleiło się do rąk. Zrób z ciasta cienki placek do środka wsadź farsz, zrób z tego kulkę i wsadź do gorącego oleju. I wyjmij wtedy kiedy będzie miało złoty kolor.

Sajgonki

Do tego sam farszu co w samosie dodaj jeden namoczony grzyb moon, włóż do lekko namoczonego papieru ryżowego, zawiń i smaż sajgonki do gorącego oleju.

„Brunito”

Mąka pszenna Mąka kukurydziana Zmielona czarna fasola 1 świeży ogórek 1 dojrzałe awokado (RTE) 1 papryczka chilli 1 pomidor Sól i pieprz do smaku 200 g mielonej jagnięciny

Sposób przygotowania: Do miski wsadź 3 łyżki fasoli , 1 garść mięsa, pół papryczki chilli , sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki kurkumy, wygnieć wszystko dokładnie ręką . Ciasto: 1 szklankę mąki kukurydzianej, ¼ szklanki mąki pszennej, dodaj tyle wody żeby jak zrobisz kulkę z ciasta i rozpłaszczysz ją w rękach żeby nie pękało ani nie kleiło się do rąk. Rozpłaszcz ciasto i usmaż na patelni . na osobnej patelni usmaż farsz i nałóż potem na gotową tortille, ułóż ogórek i posyp kukurydzą. Sos: do blendera włóż pół pomidora, 2 łyżki oliwy, pół avocado, pieprz, sól i pół papryczki chilli, zblenduj wszystko i wyłóż.

Krewetki w pakorze

Krewetki BT surowe, obrane ze skorup 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka curry Pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz krewetek włóż do metalowej miski i roztrzep dokładnie trzepaczką, zanurz w masie krewetki i usmaż na głębokim tłuszczu. Wyjmij krewetki kiedy pakora będzie złocista.

podziel się:

Pozostałe wiadomości