Składniki:
2 morele 4 garści suszonej żurawiny 8 suszonych śliwek 1 pierś z kaczki 1 sałatę lodową do ozdoby majeranek świeży śmietanka 30 % rozmaryn świeży suszony majeranek suszone oregano pieprz i sól do smaku tymianek suszony oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku ziemniaki 2 sztuki
Przygotowanie: Przypraw kaczkę pieprzem, natnij jej skórę i połóż na patelni tak żeby skóra dotykała patelni , wytapiaj ją, dopóki skóra się nie zrumieni, potem obsmaż ją z drugiej strony bardzo szybko i nie wyrzucaj tłuszczu. Przypraw wszystkimi suszonymi ziołami i solą, wsadź do piekarnika i czekaj, dopóki się nie zrobi różowa. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie podsmaż na tłuszczu z kaczki. Przypraw wg uznania. Na koniec posyp szczyptą cukru i przysmaż jeszcze troszeczkę.
Marmolada: pokrój 2 morele i namocz w wodzie śliwki, po 5 minutach wyjmij je i wrzuć wraz z morelą i żurawiną do garnka. Duś do momentu, kiedy zmiękną i dodaj pół szklanki wody, a następnie zblenduj. Na talerz wyłóż marmoladę, na niej ułóż pokrojoną w plastry pierś kaczki oraz ziemniaki. Udekoruj świeżymi ziołami, skrop tłuszczem ze smażenia.