Bruno Pluciński: Fondant

Bruno Plucinski _WA_1289.jpg
Bruno Plucinski _WA_1289.jpg

Składniki:

200 g czekolady gorzki 70% 20 g masło i trochę do nasmarowania foremki 50 g cukru i trochę do foremki 4 białka 4 żółtka maliny jeżyny czerwona porzeczka borówki amerykański foremki aluminiowe

Przygotowanie: Do rondelka wrzuć dwie garście malin, 1 garść porzeczek, 1 garść jeżyn i troszeczkę borówek . Gotuj to na średnim ogniu, jak owoce puszczą sok dodaj 3 łyżki wody . Kiedy owoce zmiękną zmiksuj je 10 sekund i przesiej przez sito. Foremki nasmaruj masłem i wsyp do nich cukier rozprowadzając go przez wszystkie ranty .

Ciasto: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z masłem, białka ubij z cukrem, do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady dodaj żółtka i energicznie mieszaj aż się zetnie. Pianę podziel sobie na trzy części i każdą z części dodawaj po kolei do czekolady i mieszając od dołu lekko. Kiedy czekolada będzie wymieszana do foremki wlej do połowy masę wsadź malinę albo takie owoce jakie lubisz i wylej na to resztę ciasta tak żeby było zakryte ¾ foremki, piecz ją w 180 stopniach przez 8 lub 7 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości