Składniki:
3 piersi z kaczki (filet ze skórą)
świeży rozmaryn
świeża kolendra
świeży koper
suszone zioła i przyprawy: rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, koper, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
2 bataty
śmietanka 30%
masło
oliwa z oliwek
żurawina świeża
cukier biały
wino czerwone wytrawne
figi
liście botwiny
cytryna
pomarańcza
sól, pieprz, sól morska w młynku
Przygotowanie:
Skórę kaczki naciąć, w kratkę, doprawić solą morską, na średnio rozgrzaną suchą patelnię położyć filety skórką do dołu, kiedy skóra się zrumieni obrócić na drugą stronę, smażyć dwie, trzy minuty, przełożyć na papier do pieczenia, doprawić ziołami, a wytopiony tłuszcz przelać do miseczki. Kaczkę wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 5 minut, sprawdzając czy jest upieczona, ewentualnie wstawić ponownie aby się dopiekła,
Bataty obrać i ugotować w osolonej wodzie, zblendować z trzema łyżkami masła, w razie potrzeby dodać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem,
Na oliwie podsmażyć żurawinę, kiedy puści sok, dodać trzy łyżki cukru, wymieszać. Na patelnię po smażeniu kaczki wlać wino, podgotować, dodać do żurawiny, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła, wymieszać. Rozgrzać na patelni oliwę z łyżeczką cukru, na tym skarmelizować figi. Ułożyć kompozycję jak na zdjęciu.