Tagliatelle bolognese
Składniki na makaron: 400 g mąki typ 450 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól
Składniki na sos: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka włoskich pomidorów 3 pomidory 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano oliwa z oliwek sól, pieprz
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 20 minut. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojona drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy. W tym czasie wałkujemy i kroimy w tagliatelle – przy pomocy noża lub maszynki do makaronów. Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią.