Kaczka w sosie winno- malinowym
Składniki: 1 pierś z kaczki ze skórą 4 garści malin 1 łyżka cukru trzcinowego demerara 1 łyżeczka konfitury malinowej 3 łyżeczki oliwy z oliwek 75 ml czerwonego wina 1 mały kalafior 2 łyżki mleka 30 g masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz czarny i kolorowy kilka karmelizowanych marchewek baby do dekoracji świeże zioła i kwiaty jadalne do dekoracji
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Skórę na piersi kaczki natnij ostrym nożem w kilku miejscach. Całą pierś natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłóż do lodówki na 15 minut. Kalafiora pokrój na różyczki i włóż go na roztopione na patelni masło. Po około 3 minutach wlej mleko i śmietankę – gotuj do miękkości kalafiora. Dopraw solą i pieprzem a następnie zblenduj na gładkie purée. Zachowaj w cieple. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i masła, połóż pierś kaczki od strony skóry – smaż 8-12 minut, a następnie przewróć na druga stronę i smaż około 4 minuty. Po tym czasie włóż mięso do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Do wytopionego z kaczki tłuszczu włóż maliny i konfiturę oraz cukier – zamieszaj i smaż do momentu, aż maliny się rozpadną. Wtedy wlej wino i zredukuj. Dopraw solą i pieprzem. Następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Na środek talerza wyłóż sos z malin, na nim pokrojoną w plastry pierś kaczki, a z boku purée z selera. Udekoruj danie świeżymi ziołami, kwiatami jadalnymi i karmelizowaną marchewką.