Składniki:
Ryż do sushi kilka arkuszy glonów nori Ocet ryżowy Cukier Woda Ogórek zielony świeży Łosoś wędzony na zimno w kawałku Stek z tuńczyka Awocado Imbir marynowany Wasabi Sos sojowy Mata do sushi
Przygotowanie:
Na początku ugotować ryż do sushi zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie pokroić składniki na sushi w następujący sposób: ogórek w cienkie słupki, tuńczyk, łosoś i avocado, w prostokątne, podłużne paski.
Drugą cześć avocado pokroić w paseczki o grubości około 1 mm.
Przygotowanie zalewy:
5 łyżek octu ryżowego wmieszać z dwoma łyżkami cukru, i czterema łyżkami wody, następnie według uznania dodać octu lub cukru, (pamiętaj aby zalewa była odrobine mocniejsza w smaku !!!)
Zwijanie sushi zaczynami od położenia nori na macie, nakładamy ryż i dowolne dodatki. Zwijamy je na macie w rulon i tniemy na plastry grubości około 1,5 cm lub grubsze. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.