Antoni Buraczewski: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo tymiankowym

_WA_8520.CR2Antek Buraczewski.jpg
_WA_8520.CR2Antek Buraczewski.jpg

Składniki:

1 pierś z kurczaka 200 ml śmietanki 30% około 5 gałązek tymianku szklanka kuskusu ¼ papryki czerwonej ¼ ogórka ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ½ pomarańczy sól, pieprz

Wykonanie:

Pierś kurczaka nacieramy oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem, smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – roztopić w rondlu łyżkę masła, dolać śmietanę, następnie doprawić solą pieprzem i listkami tymianku, gotować na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Kaszę kuskus przygotować według przepisu, dodając następnie drobno pokrojoną paprykę i ogórek, na końcu dolewając sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotowe mięso pokroić w paski, ułożyć na talerzy i polać sosem, podawać z kuskusem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości