Anika Ćwiek Przystawka - chłodnik z avocado z chipsem z szynki parmeńskiej składniki
szynka parmeńska pistacje granat jogurt naturalny oliwa z dyni avocado mleko sól oliwa
Avocado miksujemy z jogurtem naturalnym, gęstość regulujemy odrobiną mleka, solimy. Pistacje siekamy i prażymy na suchej patelni. Szynkę parmeńską smażymy na oliwie na chipsa. Chłodnik przelewamy do miski, posypujemy posiekanymi pistacjami, pestkami granatu i pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej. skraplamy oliwą z pestek dyni.
Przystawka 2 - krewetki z sosem béarnaise i chipsami z ziemniaka truflowego krewetki ziemniaki truflowe estragon świeży masło klarowane jajka sól cytryna oliwa przygotowanie
2 żółtka mieszamy energicznie trzepaczką na małym ogniu. Dodajemy powoli rozpuszczone, ciepłe masło. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, solimy i dodajemy posiekany estragon. Krewetki oczyszczamy, nabijamy na patyki od szaszłyków, przyprawiamy i smażymy na oliwie. Ziemniaki truflowe kroimy na cienkie plastry i smażymy na głębokim tłuszczu do powstania chipsów. Sos nakładamy na talerz, układamy na nim szaszłyki z krewetek i obok kładziemy chipsy.
1 danie główne - filet z miecznika i cassoulet z czyśćca bulwiastego polędwica z miecznika boczek wędzony parzony (w kawałku) pomidory suszone śliwki bez pestek oliwa czyściec bulwiasty rukola bazylia cytryna sól
Boczek kroimy w drobną kostkę. Smażymy w rondlu do zarumienienia, dodajemy śliwki i pomidora pokrojonego w kostkę, solimy. Filet z miecznika skrapiamy oliwą, solimy i smażymy. Na talerzu układamy cassoulet, na to usmażonego miecznika i kulkę zrobioną z rukoli, listków bazylii i oliwy, kładziemy obok cząstki cytryny.
2 danie główne - polędwiczki królika z sosem szpinakowym
polędwiczki z królika młody jęczmień sproszkowany szparagi baby młode ziemniaki oliwa sól szpinak śmietanka 30 %
Polędwiczki oczyścić i usmażyć na oliwie. Ugotować młode ziemniaki w osolonej wodzie. Podobnie postąpić ze szparagami. Ugotowane ziemniaki zamoczyć w wodzie i obtoczyć w jęczmieniu. Śmietankę wlać do rondla, dodać szpinak, doprawić solą i zagotować. Zmiksować w blenderze na sos. Na talerzu ułożyć sos, na to polędwiczki z królika , szparagi. Obok położyć ziemniaka.
Deser - lody marakujowe z musem czekoladowo-marakujowym i jadalną ziemią
2 puszki pulpy z marakuji cukier czekolada mleczna maltodekstryna karambola śmietanka 30% Czekoladę rozpuścić w garnku, dodać maltodekstrynę aż do powstania grudek „ziemi”. W rondlu podgrzać czekoladę ze śmietanką i dodać pulpę z marakuji. Cukier i pulpę z marakuji wymieszać, wlać do misy robota i mieszać na małych obrotach - dolewać po trochę ciekłego azotu aż do uzyskania lodów. Na talerzu wyłożyć sos czekoladowo-marakujowy, później ziemię jadalną a na to gałkę lodów. Ozdobić plastrami karamboli.