Anika Ćwiek Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie tymiankowym z purée ziemniaczanym i aromatycznymi warzywami.

Anika Ćwiek.jpg
Anika Ćwiek.jpg

Składniki:

białe wino 100 ml polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaki 1 kg czosnek 3 ząbki cebula 1 szt. masło 10 g sól i pieprz do smaku boczek plastry 20 g musztarda francuska 20 g marchewka 200 g seler 200 g papryka czerwona 1 szt. tymianek świeży 1 doniczka bulion drobiowy 300 ml kiełki rzodkiewki 10 g śmietana kremówka 150 ml olej rzepakowy

Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa, ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, marynujemy warzywa do pieczenia w świeżym tymianku, czosnku i dodatkiem przypraw. Oczyszczamy polędwiczkę, marynujemy, owijamy boczkiem i odkładamy do lodówki. Pieczemy warzywa, jednocześnie wkładamy do pieca polędwiczkę, aby się zaróżowiła. Przygotowujemy sos tymiankowy: szatkujemy drobno cebulę, podsmażamy na maśle, dodajemy białego wina, świeżych liści tymianku, wszystko zalewamy bulionem i lekko redukujemy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, aby uzyskać gładkie purée. Dodajemy odrobinę śmietany, wszystko podgrzewamy, na koniec dodajemy musztardę francuską. Gdy mamy przygotowane wszystkie produkty układamy naszą kompozycję na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości