Składniki:
białe wino 100 ml
polędwiczka wieprzowa 500 g
ziemniaki 1 kg
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
masło 10 g
sól i pieprz do smaku
boczek plastry 20 g
musztarda francuska 20 g
marchewka 200 g
seler 200 g
papryka czerwona 1 szt.
tymianek świeży 1 doniczka
bulion drobiowy 300 ml
kiełki rzodkiewki 10 g
śmietana kremówka 150 ml
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa, ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, marynujemy warzywa do pieczenia w świeżym tymianku, czosnku i dodatkiem przypraw.
Oczyszczamy polędwiczkę, marynujemy, owijamy boczkiem i odkładamy do lodówki. Pieczemy warzywa, jednocześnie wkładamy do pieca polędwiczkę, aby się zaróżowiła.
Przygotowujemy sos tymiankowy: szatkujemy drobno cebulę, podsmażamy na maśle, dodajemy białego wina, świeżych liści tymianku, wszystko zalewamy bulionem i lekko redukujemy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, aby uzyskać gładkie purée. Dodajemy odrobinę śmietany, wszystko podgrzewamy, na koniec dodajemy musztardę francuską. Gdy mamy przygotowane wszystkie produkty układamy naszą kompozycję na talerzu.